Hvordan bliver man sådan en som dig?
Det spørgsmål får jeg ofte fra unge kvinder, der drømmer om en karriere inden for indretning, styling og design. Og det er et rigtig godt spørgsmål. Min vej til min verden har hverken været lige eller forudsigelig.
Jeg gik på TH Langs HF kursus i Silkeborg. Som 18-årig student blev jeg optaget på RUC og flyttede ind på en skummadras hos min storebror på Nørrebro. Jeg elskede ord, sprog, kunst og æstetik. Jeg forestillede mig, at jeg skulle tage en kandidat i dansk litteratur. Eller måske noget med kunst og visuel kultur.
Men allerede efter første år på HUM. BAS søgte jeg orlov og rejste smaskforelsket med en kæreste til Grækenland. Vi gik på en skole for musik og kunst i et halvt år. Det endte ad helvedes til. Vi gik fra hinanden. Og jeg kom hjem fra Kreta med kærestesorg og en mindre depression.
Jeg fik hjælp af Århus kommune til at komme oven på igen. Jeg talte med min sagsbehandler om mine ressourcer og muligheder. Sammen fandt vi hurtigt ud af, at det havde været godt for mig at lave kunst. Jeg blev glad af at beskæftige mig med noget håndgribeligt. Og det var dén vej, jeg skulle fortsætte.
Jeg fik bevilget en for-revalidering. Jeg blev bistandsklient og kom på Byhøjskolen i Århus. Efter det var jeg et år på Krabbesholm Højskole. Jeg troede, jeg måske skulle lave noget indenfor design. Jeg overvejede at søge ind på daværende TEKO i Herning. Men på Krabbesholm havde jeg en dygtig kunstlærer, som opmuntrede mig til at fortsætte med at eksperimentere med kunst. For mig var opholdet på højskolen som en uafbrudt rus, hvor jeg spyttede store neonfarvede malerier ud.
I 2003 blev jeg optaget både på Det Jyske og Det Fynske Kunstakademi i første hug. Min far forsøgte at tale mig fra det og sagde ”vælg en uddannelse med mere indbygget succes!”
Men kunsten var blevet en nødvendighed for mig. Jeg var ikke til at stoppe. Jeg startede på Det Fynske Kunstakademi og flyttede til Odense. Og i 2004 blev jeg optaget på Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler. Det var det vildeste nåleøje og min helt store drøm.
Jeg lavede kunst, modtog legater og udstillede på Charlottenborgs Forårsudstilling, Kunstnernes Efterårsudstilling på Den Frie, Ystads Konstmuseum, Silkeborg Bad og Randers Kunstmuseum m.m. Men æstetik, design og indretning fyldte stadig i mig. Og da jeg fødte min datter, satte tankerne om indretning for alvor ind. Jeg begyndte at flytte mig mere og mere over i designverdenen.
Styling for Artemide. Foto Tia Borgsmidt.
På det tidspunkt oplevede jeg kunst og design som to vidt forskellige verdener. Og jeg skammede mig over, at jeg ikke bare var i kunsten. Jeg burde jo være taknemmelig for, at jeg var en af de få, der var optaget på Kunstakademiet.
Louise Dorph sagde, jeg bare skulle gå i gang
Men design og indretning lokkede. Jeg skrev en mail til Louise Dorph, daværende chefredaktør på Bolig Magasinet. Jeg bad om et studiejob. Jeg lovede hende, at jeg kunne hvad som helst. Hun svarede sødt og overbærende, at Bolig Magasinet desværre ikke manglede en medarbejder. De indkøbte alt stof fra freelancere. Og så skrev hun, at hvis jeg gik i gang med at producere nogle artikler, ville hun kigge på dem.
Min første artikel røg på forsiden af Bolig Magasinet
Fra det øjeblik var jeg freelancer. Jeg oprettede fluks et firma. Jeg indgik et samarbejde med den erfarne fotograf Tia Borgsmidt. Den første artikel, jeg lavede, røg på forsiden af Bolig Magasinet. Alt det, jeg havde uddannet mig i på Kunstakademiet, kunne jeg overføre til styling og indretning. Jeg kunne bruge mit blik for æstetik, kompositioner, farver og min kreativitet i virket som stylist. Jeg supplerede studiet på Kunstakademiet med styling-opgaver for en lang række blade i Danmark og udlandet. Og i 2010 åbnede jeg min lille butik Retro Villa, som siden er flyttet flere gange og i dag ligger på Vennemindevej på Østerbro.
Det blev kamp for mig at fastholde interessen for studiet de sidste par år på Kunstakademiet. Jeg var så optaget af den virkelige (indretnings) verden. Tia og jeg besøgte de dejligste hjem og mødte de sødeste mennesker, når vi stylede og fotograferede boligreportager. Jeg indrettede, slæbte rundt på møbler som en anden flyttemand og byggede og borede som den vildeste håndværker. Jeg ved faktisk ikke, hvem der fandt på den umiddelbart flatterende titel stylist. Det lyder i hvert fald nemmere og lækrere, end det er. Jeg ville have min uddannelse. Jeg var vedholdende og gennemførte de sidste år på kunstakademiet. Og i 2011 kunne jeg tilføje Master in Fine Arts fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler til visitkortet.
Ask er min gode kollega i Nybyggerne på TV2.
Og hvad så med den indbyggede succes?
Ja, det ved jeg heller ikke… Jeg har knoklet. Men jeg har på 12. år en sund virksomhed, der løber rundt. Og det føles succesrigt. Jeg har dygtige medarbejdere, der hjælper mig med at realisere alle mine projekter. Jeg laver det, jeg synes er sjovt. Jeg værner om min energi. Og jeg har altid forsøgt at vælge mine samarbejdspartnere og opgaver ud fra, om de giver mere, end de tager.
I dag er min forretning delt op i flere forskellige områder. Jeg har stadig min lille butik Retro Villa og webshop, hvor jeg hovedsageligt forhandler originale vintage tapeter, kunstprints og greb. Jeg gør en dyd ud af at vælge de ting, vi forhandler. Jeg styler kataloger og reklamebilleder for designbrands. Jeg løser indretningsopgaver. Pt. har jeg frivilligt kastet mig over at istandsætte Horsens Krisecenter. Sammen med IKEA, HiFi Klubben, Gardin Nyt, Flügger, Trævarefabrikernes Udsalg, Getama og en lang række andre virksomheder forsøger vi at forvandle den gamle villa til et smukt midlertidigt hjem for voldsudsatte kvinder og børn. Jeg har også inviteret 50 kvindelige kunstnere til at donere værker til en permanent udsmykning i huset.
Jeg producerer fortsat boligreportager for magasiner. Men det er blevet en mindre del af min virksomhed i takt med, at magasinbranchen er udfordret, og urimelige kontrakter blev trukket ned over freelancerne. Nu formidler jeg livsstilstof og indgår influencer-samarbejder på mine egne platforme på fx Instagram og her på bloggen. Jeg er repræsenteret af Boom Agency, der varetager mine kommercielle samarbejder på Instagram. Og jeg nyder at have en agent, der er som en chef eller mentor for mig. Og jeg er så glad for mine mange nye kolleger. Jeg optræder løbende i forskellige tv-programmer og er på 5. år dommer i boligkonkurrencen Nybyggerne på TV2.
Sammen med Anne Aarsland driver jeg Kunstsalonen. Foto Mathilde Schmidt.
Min største succes
Men min allerstørste succes er nok, at det indenfor de sidste par år er lykkes mig at fusionere kunst og indretning. Sammen med kunstner Anne Aarsland har jeg startet et fælles projekt, som vi kalder Kunstsalonen. Siden 2017 har vi kurateret og arrangeret offentlige samtidskunstudstillinger i private hjem. Det har vist sig at være en stor succes, hvor tusindvis af mennesker besøger vores udstillinger. Vi har lavet 3-4 saloner årligt i forskellige hjem i hele Danmark. Og lige nu er vi ved at forberede to kunstsalonener i København og på Frederiksberg i august og september. Se mere på Kunstsalonen.com
Østerbro Salonen. Foto Anitta Behrendt.
Til dig, der drømmer om at arbejde med kunst og design:
Sorry to say – men min far har nok ret. Du burde vælge en uddannelse med mere indbygget succes. Designverdenen er en svær branche at få en fod indenfor i. Og du skal virkelig være dygtig, hvis du skal leve af at indrette andre menneskers stuer. Drømmer du om at skrive eller formidle, kan det være oplagt at søge ind på Danmarks Journalist Højskole eller tage en uddannelse indenfor kommunikation.
Jeg ved, der findes forskellige internetbaserede skoler indenfor design, indretning, arkitektur og styling. Dem vil jeg absolut ikke anbefale dig at betale penge for. Jeg kender ikke en eneste indretningsdesigner i mit netværk, der har betalt sig fra en postordrekatalog-uddannelse i moduler på nettet. Jeg er bange for, at det ikke er den sikre vej til et job som stylist eller indretningsdesigner. Bliver du ikke optaget på en SU-berettiget uddannelse på Designskolen, Designskolen Kolding eller Det Kongelige Danske Kunstakademis Arkitektskole, er det nok svært at realisere en karriere med at vælge farvekoder, designe møbler og optimere plantegninger.
Der er en del ansatte i marketing- og indkøbsafdelinger rundt omkring i designbranchen, der har taget en uddannelse fra Via University College, KEA og Copenhagen Business School. Der finder du nok flere uddannelser med indbygget succes…
Det har jeg ikke prøvet før, så det kan jeg sikkert godt finde ud af
Men samtidig synes jeg også, at vi skal huske Louise Dorphs vidunderlige Pippi Langstrømpe tilgang, der fik mig ud over rampen med min drøm. Og har du lyst til at kaste dig ud i en karriere, som du ikke helt ved hvor ender, så skal du bare gå i gang!
Jeg har på mange måder rigtig meget at takke Århus Kommune og Louise Dorph for.
Kh Mette Helena.