Kære Villa Malou.

Stort tillykke med din konfirmation.

Vi er endelig samlet her i dag for at hylde dig. Dagen har været længe under vejs. Der har Lock Down og restriktioner. Der har været flere datoer i spil. Og du har måtte væbne dig med tålmodighed. Men nu er vi her alle sammen for at fejre dig. For at fejre, at du for ca. en måned siden bekræftede eller konfirmererede din dåb, din kristne tro og dit navn. Du sagde ellers tit som lille, at når du blev voksen, så skulle du have et rigtigt navn. Men jeg er glad for, at du holder ved Villa Malou lidt endnu. Din konfirmation var en virkelig fin og rørende oplevelse. Du var ligesom i dag meget smuk. Og du så meget artig ud, som du stod i kirken badet i lys sammen med dine venner.

Din far og jeg ville dig alt det bedste, da vi fik dig. Du skulle ikke mangle noget eller gå glip af noget. Du skulle det hele med. Et langt ganske særligt navn. Mærketøj fra Småfolk, en dyr brugt Junoseng, vi hentede i Jylland, en Silvercross barnevogn til over 10.000 kr. Og Gud. Vi valgte, at du skulle have direkte adgang til guds rige, til paradis, til himlen og alt det bedste, der findes i alle verdener. Ku vi gi dig Gud, så skulle du også have ham. Du skulle døbes, vi bad min veninde Janne om at være din gudmor, og du blev døbt i påsken 2007 i Vigerslev Kirke.

 

Du var virkelig et ønskebarn. Du kom du til verden en mørk december-eftermiddag i 2006 på Hvidovre Hospital, og duvar det smukkeste, din far og jeg nogensinde havde set. Vi var ikke i tvivl om, at vi havde fået det allerdejligste barn.

Jeg kan meget tydeligt huske de første par dage, da vi havde fået dig med hjem i vores lille lejlighed i Valby. Jeg lå i sengen i soveværelset og kiggede ned på dig, der sov i liften, og jeg havde aldrig før følt mig mere lykkelig. Det var en meget stor og stærk kærlighed– min kærlighed til dig – som boblede og voksede i mig. Som fortsat vokser og altid vil være der – lige meget hvor meget selvbruner, du bruger, hvor store og sorte dine øjenbryn bliver malet op eller hvad du nu finder på. Du var min, du var mit ansvar, og jeg havde fået mit livs vigtigste opgave. At være din mor. Jeg følte mig meget lykkelig og hel. Det var verdens bedste følelse. Og jeg lovede mig selv, at jeg ville give mig selv den følelse mindst en gang til i livet.

Du blev konfirmeret i Christian Kirken, og præsten Flemming Pless gav dig under gudstjenesten en lille tekst fra biblen – fra 1. Korinterbrev, hvor der står: ”kærligheden tåler alt, tror alt, håber alt, udholder alt.” Og hvor er det godt, at far og jeg virkelig elsker dig uendeligt højt. For der har været ikke så lidt at udholde.

Din kloge mormor refererer tit til bogen Dit Kompetente Barn af Jesper Juul, der beskriver teenageren som produktet af de frø, man som forælder fik sået. Og hold da op nogle frø, vi fik sået…

Med tiden har det nemlig vist sig, at den lille sovende pige i liften, besad nogle meget stærke karaktertræk og egenskaber. Egenskaber, der måske kan beskrives som stædighed, beslutsomhed, vildskab, trodsighed eller selvstændighed..? Du er meget selvstændig. Du kan tydeligt mærke dig selv og dine egne grænser. Du ved, hvad du vil. Du står fast. Har du besluttet dig for, at du ikke skal med på en dagsudflugt på en ferie på Kreta, så kan man være helt sikker på, at du ikke tager med…

Og under Lock Down oplevede jeg dig igen manifestere din selvstændighed, din power og din kraft, da du satte dig for at istandsætte dit værelse. Du er modig. Du er ikke bange for at sige til mig, at jeg har sygt dårlig smag, og at retro tapeter er so last year. Jeg kæmpede for mine tapeter til det sidste – men du kæmpede også. Målrettet. Roligt. Insisterende. Du ville have hvide vægge. Hver morgen stod du op og fortsatte arbejdet. Og på dit værelse blev tapetet kradset ned, dine vægge og dit gulv blev malet hvidt, og der blev møbleret om. Og selv din egen indretningskyndige mor måtte indrømme, at det blev virkelig flot.

Det var meget inspirerende – ikke bare for mig – men også for din lillebror at opleve dit engagement og din energi. Og inden Lock Down var ovre, havde din Johs også revet sin seng ned, dampet sit tapet ned og malet sit værelse hvidt. Hold fast i den power og selvsikkerhed, Villa. Den kan føre dig langt.

Du er en samler. Ikke kun på ting, man købe i Normal. Nej, du samler på venner, og du samler dine venner omkring dig. Du kan finde venner alle steder, og du tager helst ikke nogen steder uden dine venner. I sommers var vi på ferie rundt i landet, og du havde både Sally og Olivia med, og det var virkelig hyggeligt (Det meste af tiden)

Du gør indtryk, og du knytter venskaber på rejser og på festivaller – også med voksne du møder på din vej. Venskaber, du plejer, nærer og passer på.

Du har stadig rigtig mange venner fra din gamle skole, som du ses med, og du har fået rigtig mange gode venner på din nye skole – og ja på hele Amager. Det kan være svært og udfordrende at skifte skole og starte i en ny klasse, men du tog det som en oplevelse og nød, at din samling, dit netværk af venner og bekendtskaber nu blev endnu større.

Jeg blev meget stolt af dig, da jeg var til forældremødei din klasse for nyligt, og en af lærerne fortalte, at du var et lysende eksempel på, at man som pige og den nye i en klasse godt kan være sammen med alle – både drenge og piger på kryds og tværs, og at du samlede klassen med din umiddelbarhed, din fantastiske humor og din særlige måde at være i verden på.

Og det er ikke den eneste gang, jeg har hørt små bevidninger om din evne til at begå dig sammen med andre og få mange børn til at lege sammen. Du er initiativrig og fuld af gode ideer. På vores ferier og rejser til Sydøstasien har jeg flere gange oplevet dig sætte gang i en hel swimmingpool og få alle børnene med i din leg. En dansk mor kom til mig ude på en af de øer, hvor vi var og sagde, at hun aldrig har oplevet sine børn lege sammen som da du fik dem med i din leg. Det er en særlig gave og evne at have. At få søskende, der måske ikke ligefrem elsker hinanden, til at glemme det for en stund. Det er den slags samlende kræfter og egenskaber, der skaber store og stærke ledere, og jeg er meget spændt på, hvor din energi vil føre dig hen.

Du er selv en rigtig god storesøster for din lillebror. Særligt når du får 60 kr i timen.

Du ER blevet stor – og du blev tidligt og meget hurtigt en stor pige, der kunne hjælpe til, tage ansvar og passe på. Du tager ansvar for din hund, som du er sød til at passe, du er barnepige og du kan arbejde som tjener. I februar mødte du op som tjener under Kunstsalonen i Getamas showroom, der var hundredevis af gæster, og du styrede servering og fulde voksne damer, der skreg på mere vin med kyndig hånd og satte dem på plads, når de blev for meget. Når man har erfaring som babysitter hjemmefra os, er det ingen sag at være tjener og styre nordsjællandske stive gamle damer på kunstsalonen.

Du er godt på vej ad din egen vej. Nogle gange er det to skridt frem og et tilbage. Men du er et pragteksemplar på at være teenaager. Du lever dit liv fuldt. Og selvom det kan være lidt af en opgave af være mor til dig, så ønsker jeg for dig, at du bevarer din ild, din Pippi Langstrømpeagtige tilgang til livet og din energi altid. Og forhåbentligt også dit navn.

Kære søde Villa Malou. Stort tillykke med din konfirmation og at du er godt på vej – ad din helt egen vej – ind i de voksne rækker.

Lad os udbringe en skål for Villa Malou.

Skål

Kys fra mor

Click edit button to change this text.