Reklame for HiFi Klubben

Indrømmet! Lige så meget som jeg går op i min indretning, lige så lidt ved jeg om lyd. Men jeg arbejder på at skabe mit livs helt eget soundtrack.

Da jeg boede sammen med min datters far, var det ham, der vidste ALT om musik. Han var ansat i en pladebutik. Han arbejdede som DJ i fritiden. Og om lørdagen gik vi i HiFi Klubben og så på højttalere. Jeg havde en mindre CD-samling, da vi flyttede sammen. Men jeg mistede overblikket, da han sorterede dubletterne fra, fusionerede vores respektive lydspor og rykkede mine CD’er ind i hans 2.000 eksemplar store CD-reol.

Jeg lod ham om at bestemme melodien og nød de mixed tapes, han omsorgsfuldt smedede sammen til mig som små kærlighedserklæringer. Desværre fortsatte den søde musik ikke for evigt. Vi voksede fra hinanden. Det var en stor skuffelse og sorg, da vi efter syv års forhold brød op. Vi fordelte møbler, CD’er og fotoet fra køleskabet af vores Børnefonden-barn imellem os. Det uundgåelige tab var, at jeg måtte undvære min datter halvdelen af tiden.

Men for at være helt ærlig, så var det absolut ikke en sorg at skulle undvære min eks’ gulvhøjtalere… Må man godt sige det? Jeg har nærmest levet et lydløst liv siden. Ikke at jeg ikke kan lide musik. Det kan jeg. Men jeg har ville strække mig langt for at undgå store grimme højttalere, ledninger og teknik. Og på mange måder har det taget mig flere år at finde mig selv og min egen musiksmag igen.

Mette Helenas stue

Sofaen er fundet brugt på DBA.dk. Den er oprindeligt fra Bo-tikken, men den er købt for 2.000 kr. Reolerne er fra Trævarefabrikernes Udsalg.

En oprindelig dør mellem stuerne er blændet, så der blev én stor billedvæg. Spisebordet er fra Skovby. George Nelseon pendlerne er købt i Casashop. Stolene er fundet på DBA.dk.

Siden mødte jeg en ny kæreste, fødte vores søn og blev alene igen. Og da børnene og jeg i 2014 flyttede ind i min ejerlejlighed på Amager, var det vidunderligt selv at træffe alle beslutninger – lige efter mit eget hoved. Jeg har virkelig nydt, at jeg helt selv har kunne bestemme, hvordan mit hjem skulle se ud.

Lejligheden købte jeg som et dødsbo. Den trængte mildt sagt til en kærlig hånd. Jeg forsøgte at gøre det så billigt som muligt og gjorde meget selv. Gulvene blev afhøvlet og ludbehandlet, og flere lag tapet blev dampet ned. Jeg satte nyt filt sat op, malede og valgte omhyggeligt de Retro Villa tapeter, jeg ville have i mine værelser. Jeg fik bygget store klædeskabe af MDF, blændet en dør og malet vinduer, døre og paneler.

Mette Helenas køkken er fra JKE Design

Emhætten er fra Trepol. Brooklyn fliserne er fra Mosaikhjørnet. Nuura pendlerne er designet af Sofie Refer og kan købes her.

Noget af det, jeg prioriterede højt, var køkkenet. Jeg valgte et enkelt hvidt køkken fra JKE Design med matte Riva låger. Bordpladen er Corian, og messing greb fra Retro Villa. Find dem her.

Jeg er vild med Arne Jacobsens runde Munkegaardslamper med messingkant. Jeg havde dem også i mit tidligere hus i Valby. Da jeg skulle sætte køkkenet i lejligheden i stand, var jeg heldig at finde dem på udsalg hos Genbyg.dk. Jeg har siden ofte set lamperne til salg på Lauritz.com og DBA.dk. Jeg ved, at Louis Poulsen har dem i produktion i krom. Men Munkegaards lamperne krævede, at hele loftet blev sænket 15 cm med to lag gipsplader. Det gjorde nu ikke så meget. Der er mere end 3 meter til loftet i min lejlighed. Men beslutningen om at sænke loftet har siden vist sig at være heldig. For da jeg seks år senere nåede til at overveje at få musikken ind i mit liv igen, var det sænkede loft en stor hjælp.

Slut med husalteret

God lyd behøver ikke nødvendigvis være et kæmpe anlæg og to store gulvhøjttalere på hver sin side af et TV. Og min sofastue er heller ikke det rum, jeg er mest i. Nej, faktisk opholder jeg mest i mit køkken og i mit soveværelse. Og derfor besluttede jeg mig for at generobre lydsiden af mit liv og få etableret en højttaler, dér hvor jeg lever og er.

Hjemmebygget bænk af kubikkasser fra Trævarefabrikernes Udsalg

Bænken er bygget op af kubikkasser fra Trævarefabrikernes Udsalg med udvendige låger og MDF plader som sokkel, sidebeklædning og topplade. Bordet er bygget af en gammel bakelit bordplade og en rundstok i teak fra Københavns Listefabrik. Pendlen er fra Flos. Stolene i krom med fletseder er købt på DBA.dk.

Indret med lyd

Jeg fik besøg af HiFi Klubben, der rådgav mig om mulighederne. Bagefter besøgte jeg også butikken på Åboulevarden og så deres store udvalg af højttalere. Paw fra HiFi Klubben tog mig også med på besøg i flere forskellige hjem, hvor familierne bevidst har indrettet med og integreret lyd. Det var en helt ny verden, der åbnede sig for mig. Jeg fortrød, at jeg ikke havde tænkt lyd ind i min indretning fra starten. Du kan se en kort film fra touren her. 

HiFi Klubben hjælper gerne med montering af udstyr..

Mit køkken er ikke så stort, men placeringen af højttaleren er afgørende for oplevelsen af lyden. Jeg overvejede at få sat to væg-højttalere op på endevæggen ved spisekrogen. Men det ville kræve ledninger langs loftet eller kabelbakker. Og jeg har ikke brugt så mange penge og kræfter på at sænke mit loft og få originale Munkegaards lamper for at få flere kabelbakker i loftet. Så den løsning var jeg alligevel ikke meget for. Montøren fra HiFi Klubben opdagede, at det var muligt at tilgå loftet via hullerne fra mine Munkegaards lamper. Han installerede en enkelt næsten usynlig højtaler i gibspladerne. Denne ene højtaler var nok i rummet, og for at spredningen på lyden skulle være optimal, både når jeg står ved køkkenbordet og sidder i min køkkenkrog, valgte vi en så central placering som mulig. Forstærkeren fra Sonos blev stillet oven på min reol, hvor den dårlig kan ses.

Hifi Klubben har installeret en Sonos højttaler hos Mette Helena

Du skal kigge godt efter for at få øje på den diskrete, runde højttaler, som HiFi Klubben har monteret i mit loft.

Det er helt vildt, hvad indbygget lyd har gjort for mit køkkenet. Højttaleren er enkel og næsten usynlig. Men den spiller perfekt! Og den fungerer smukt sammen med min indretning, hvor det visuelle får lov at fylde og larme, mens musikken bare understøtter stemningen. Jeg nyder fortsat at stå op før børnene og høre P6 Beat, mens jeg vågner i uldsokker med en kaffe og forbereder morgenmaden. Men vores fælles morgener er blevet en fest. Min søn kommer buldrende og laver danseshows for mig i køkkenet. Og min datter lærte hurtigt Sonos app’en på telefonen at kende og er første DJ, når hun er hjemme med sine venner. Flere har spurgt mig, hvorfor jeg valgte at få lyd lige i køkkenet? Men den beslutning er jeg rigtig glad for. Det er i køkkenet, vi lever. Der er så hyggeligt at sidde med benene oppe på min hjemmebyggede bænk og læse en kogebog eller drikke et glas vin en fredag aften, mens beatet banker derud af. Og det bliver ikke bedre, når min kæreste Asbjørn kommer på besøg og laver mad til musik, JEG vælger. Og så ER køkkenet bare det oplagte rum, når vi taler lyd: Alle ved, at køkkenfester er de bedste fester!

Kh Mette Helena.

PS. Hvis du har lyst til at komme med mig ind i nogle af de vildeste hjem, jeg nogensinde har været i, hvor indbygget lyd havde første prioritet, så KLIK HER

Mette Helena